Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «خبرگزاری آریا»
2024-05-06@19:47:04 GMT

اولويت نخست سيتروئن باقي ماندن در بازار ايران است

تاریخ انتشار: ۲۵ اردیبهشت ۱۳۹۷ | کد خبر: ۱۸۵۲۴۲۹۲

اولويت نخست سيتروئن باقي ماندن در بازار ايران است

خبرگزاري آريا - تهران- ايرنا- قائم مقام شرکت سايپا - سيتروئن گفت: هدف فرانسه باقي ماندن در برجام و اولويت نخست اين شرکت حضور در بازار بزرگ ايران است.

«يان مارتين»* امروز (سه شنبه) در حاشيه برنامه تست رانندگي خودروي سيتروئن سي 3 (C3) در گفت و گوي اختصاصي با ايرنا افزود: شرکت فرانسوي سيتروئن به تصميمات اتحاديه اروپا احترام گذاشته و بر پايه قوانين اين اتحاديه عمل خواهد کرد.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!


به گفته اين مقام مسئول فرانسوي، وقتي پژو به دليل تحريم ها و فشارهاي اقتصادي و سياسي مجبور به ترک ايران شد، فرانسوي ها روزهاي سختي را سپري کردند، اما امروز از ارتباطات قوي با طرف ايراني برخورداريم و اولويت نخست ما نيز اين است که براي تجارت در بازار ايران باقي بمانيم.
وي يادآوري کرد: هنوز پيش بيني خاصي براي موضوع خروج آمريکا از برجام نداشته ايم و منتظر تصميم اتحاديه اروپا هستيم؛ هرچند بقيه کشورها از جمله انگلستان و آلمان مواضع خود را اعلام کرده اند و هدف فرانسه نيز باقي ماندن در برجام است.
مارتين تاکيد کرد: «ما دستکم 2 هفته زمان نياز داريم تا صبر کنيم و ببينيم در نهايت چه اتفاقي خواهد افتاد».
وي در پاسخ به پرسش ديگر ايرنا درخصوص داخلي سازي خودروي C3 خاطرنشان کرد: تاکنون ساعت هاي زيادي را با قطعه سازان ايراني براي دستيابي به هدف بومي سازي 70 درصدي اين خودرو در سال هاي آينده صرف کرده ايم.
قائم مقام شرکت سايپا - سيتروئن تصريح کرد: اين شرکت درصدد کمک به قطعه سازان ايراني براي ارتقاي سطح کيفي کارشان است زيرا ايراني ها از دانش بالايي برخوردارند و شرکت هاي با دانش بالايي در بين آنها وجود دارد.
وي گفت: سطح تفکر بالاي ايراني ها زمينه ساز هدف اصلي اين شرکت يعني «احترام به مشتري» خواهد بود.
مارتين همچينن با اشاره به تغييرات نرخ ارز در ايران، تصريح کرد: همين موضوع عامل اصلي است که به دنبال حرکت سريع به سمت داخلي سازي 70 درصدي و واردات کمتر قطعات هستيم.
وي در ادامه با اشاره به تاريخچه همکاري هاي ايران و سيتروئن، يادآوري کرد: سايپا و سيتروئن از 2 سال پيش براي تشکيل شرکت همکاري هاي مشترک (جوينت ونچر) تعاملات خود را آغاز کردند و يک سال پيش اين شرکت شکل گرفت و C3 نخستين محصول مشترک است که به بازار عرضه خواهد شد.
** سرمايه گذاري 300 ميليون يورويي
قائم مقام شرکت سايپا - سيتروئن از سرمايه گذاري 300 ميليون يورويي سيتروئن در اين شرکت مشترک خبر داد و گفت: بيش از 45 هزار ساعت صرف آموزش نيروها در اين پروژه شده است و علاوه بر آن بيش از 40 کارشناس از کشورهايي چون فرانسه و سوئد در سايت کاشان حضور دارند.
وي اظهار داشت: ظرفيت توليد خودرو در سايت کاشان طي سال هاي آينده به 200 هزار دستگاه در سال خواهد رسيد، اما براي صادرات محصولات از ايران به ساير بازارها بايد به سطح بالايي از کيفيت برسيم که «هرچند سخت است اما دور از دسترس نيست».
مارتين بيان داشت: 30 درصد از اين محصول توليدي قرار است به ساير کشورها صادر شود.
وي ادامه داد: خودروي C3 با موتور EP6 داراي 165 اسب بخار قدرت و حجم موتور 1600 سي سي «مختص بازار ايران» توليد شده است.
به گفته اين مسئول فرانسوي، علاوه بر C3، در سال 2019 يک B- SUV (نوعي خودروي شاسي بلند) در ايران توليد خواهد شد و در سال 2020 يک B- Sedan (سدان کلاس بي - خودروي سواري صندوق دار) مخصوص بازار ايران طراحي و ساخته خواهد شد.
وي تصريح کرد: همچنين در سال 2019 طراحي موتور EC5 براي خودروي C3 در ايران انجام خواهد شد، اين مسير گام به گام ادامه خواهد يافت تا به تدريج به سطح و کيفيت استانداردهاي اروپا نزديک شويم.
به گزارش ايرنا، پيش از اين «محسن جهرودي» مديرعامل سايپا اعلام کرده بود: C3 نخستين خودرويي است که موفق به پاس کردن استانداردهاي 85 گانه مد نظر سازمان ملي استاندارد ايران شده است.
قرارداد جوينت ونچر بين سايپا و سيتروئن در پسابرجام امضا و روند همکاري از آن زمان آغاز شد.
بر همين اساس خودروهاي جديد گروه سايپاسيتروئن در خطوط توليد شرکت سايپا کاشان توليد و وارد بازار هاي داخلي و بين المللي مي شود.
شرکت سيتروئن پس از پيروزي انقلاب اسلامي به صورت سرمايه گذاري مشترک در همه زنجيره ارزش افزوده از جمله توليد در ايران هيچگونه همکاري نداشته و براي نخستين بار پس از 39 سال دوباره از طريق جوينت ونچر با سايپا مرتبط شده است.
سيتروئن شرکت خودروسازي فرانسوي است که امروزه شرکت تابعه‌اي از گروه پژو سيتروئن محسوب مي‌شود.
شرکت سيتروئن در سال 1919 توسط آندره سيتروئن تاسيس شد.
* Yann Martin
اقتصام*3065*2025
انتهاي پيام /*

منبع: خبرگزاری آریا

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.aryanews.com دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «خبرگزاری آریا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۱۸۵۲۴۲۹۲ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

اعطای امتیاز ویژه به شرکت‌های برتر حاضر در «ایران هلث»

به گزارش خبرگزاری مهر به نقل از معاونت علمی، فناوری و اقتصاد دانش بنیان ریاست جمهوری، امیرحسین میرآبادی با بیان اینکه حوزه سلامت متشکل از صنایع تجهیزات پزشکی و دارو یکی از موضوعات جذاب همکاری‌های بین‌المللی بوده و همواره در تعاملات بین‌المللی شاهد طرح همکاری از سوی کشورها در مذاکرات هستیم، تصریح کرد: نکته بسیار مهمی که در شعار سال بارها و به صورت شفاف مورد تاکید مقام معظم رهبری قرار گرفته مساله رشد تولید در سال جدید است. بی تردید، تولید نیازمند بازار است و زمانی رشد و جهش اتفاق می‌افتد که بازارهای بزرگ‌تری داشته باشیم.

وی ادامه داد: تولیدکنندگان برای افزایش ظرفیت‌های تولیدی خود همواره به دنبال بازار فروش محصولات شأن هستند که در این میان بازارهای بین‌المللی از اهمیت قابل توجهی برخوردار است چرا که ورود یک محصول به بازار بین‌المللی مستلزم شرایطی همچون استاندارهای خاص، کیفیت ویژه، خدمات پس از فروش و ضمانت است و حتی در بعد طراحی صنعتی و زیبایی هم باید استانداردهایی را احصا کند. فارغ از این، سبد محصولاتی که در بازارهای بین‌المللی ارائه می‌شود، سبد بزرگ‌تری خواهد بود و شانس موفقیت در شکل‌گیری تعاملات اقتصادی بالاتر خواهد رفت.

به گفته او، اگر بتوانیم برای شرکت‌های حوزه تجهیزات پزشکی، فضایی را جهت حضور فعال‌تر در عرصه بین‌المللی فراهم کنیم در حقیقت با دسترسی آنها به بازارهای جدید عملاً عرصه را برای افزایش تولید این شرکت‌ها هموارتر خواهیم کرد و از طرفی الزامات بازار ایجاب می‌کند که شرکت‌های تولیدی کیفیت محصولات را ارتقا داده و نتیجه اولیه آن بهبود وضعیت اقتصادی شر کت‌ها و در نهایت کمک به اقتصاد دانش بنیان کشور است. به همین منظور در تعاملات با کشورهای مختلف، ورود به حوزه‌های سلامت و تجهیزات پزشکی را دستور کار قرار دادیم که بیشتر آن کشورها مورد توجه قرار نمی‌گرفتند و بررسی‌های ما نشان داده بیشتر آنها جذاب، بزرگ و دارای فرصت‌های طلایی هستند.

میرآبادی با بیان اینکه نمایشگاه ایران هلث به عنوان بزرگترین رویداد کشور در حوزه تجهیزات پزشکی یکی از محفل‌های مؤثر برای توسعه همکاری‌ها و ایجاد تعاملات بین‌المللی مبتنی بر فناوری‌های حوزه سلامت است، افزود: این سازمان با دعوت از مهمانان خارجی برای حضور در نمایشگاه و همچنین پشتیبانی از شرکت‌های دانش بنیان کوشیده تا زمینه را برای شکل‌گیری ارتباطات خارجی و ورود شرکت‌ها به بازارهای صادراتی جدید از رهگذر تعامل با دستگاه‌های مختلفی که در حوزه بین‌الملل کار می‌کنند، هموار کند و از این طریق بر غنای نمایشگاه بیافزاید و شرکت‌های حاضر در نمایشگاه بتوانند از فرصت ایجاد شده حداکثر استفاده را ببرند.

وی ادامه داد: یکی دیگر از حوزه‌های حمایتی و تقویت بعد بین‌المللی این سازمان، اعطای امتیاز ویژه و اولویت به شرکت‌های برتر حاضر در نمایشگاه ایران هلث در برنامه‌های اعزام به خارج از کشور در سال جاری در قالب اعزام‌های مستقل یا حضور در پاویون ایران در نمایشگاه‌های خارجی خواهد بود. ایران هلث به عنوان مهمترین رویدادی که در حوزه تجهیزات پزشکی برگزار می‌شود بستر بسیار خوبی برای تعامل با فعالان اقتصادی این حوزه است و مشارکت در نمایشگاه قطعاً ارزش افزوده‌ای را برای شر کت‌ها به همراه خواهد داشت.

کد خبر 6097092

دیگر خبرها

  • ضرب الاجل وزارت صمت به ایران خودرو و سایپا
  • L90 ایرانی؛ رونمایی از رقیب جدید تارا و دنا
  • قیمت تولیدات سایپا در بازار +جدول
  • قیمت روز محصولات سایپا یکشنبه ۱۶ اردیبهشت ۱۴۰۳
  • اعطای امتیاز ویژه به شرکت‌های برتر حاضر در «ایران هلث»
  • چری در نمایشگاه خودروی پکن ۲۰۲۴ با رویکرد «اکوسیستم متنوع»
  • قیمت محصولات سایپا یکشنبه ۱۶ اردیبهشت ۱۴۰۳؛ هاچ‌بک جدید سایپا گران شد
  • منافع غرب در باقی ماندن اسرائیل است
  • ایران ۱۰۰ تولیدکننده موبایل دارد، کره جنوبی یک عدد؛ چرا این نگران‌کننده است‌؟
  • بهره‌برداری از فاز نخست خط ۲ متروی اصفهان در اولویت است/بازار «زرین» گذشته را روایت می‌کند